'PRIKKELENDE POLLEN'

Het was de afgelopen week in het nieuws te lezen: ‘de eerste elzen bloeien al dus hooikoortspatiënten opgelet, het hooikoortsseizoen gaat weer beginnen.’ Een seizoen die voor de één ongeveer het grootste gedeelte van het jaar betreft en voor de ander alleen bijvoorbeeld het voorjaar. Het ligt er maar net aan voor welk type stuifmeel je allergisch bent.
Daarnaast reageert de ene persoon hierop met een loopneus, waterige ogen en wat snotteren terwijl de andere persoon naast deze redelijk milde klachten ook vermoeidheid, hoofdpijn en soms astmatische klachten krijgt. Dit maakt hooikoorts heel breed en soms ook niet te begrijpen. Toch heeft inmiddels 1 op de 4 personen hier mee te maken.


6cb9dcc654jpgStuifmeel is eigenlijk iets heel raars. Enkele pollenkorrels zijn niet zichtbaar met het blote oog, maar wanneer veel korrels samenklonteren dan wordt het wel zichtbaar. Denk aan de pollenklompjes die vastzitten aan de pootjes van bijen en hommels. Of wanneer je auto onder een elzenboom heeft gestaan tijdens de bloeiperiode van deze els. Dan pas zie je het stuifmeel als een gele waas op je auto. Zo in de lucht is het dus niet te zien. Het lijkt wel een beetje op het coronavirus. Niet zichtbaar maar de gevolgen hiervan merk je wel. Bij corona word je ziek, bij stuifmeel kan je lichaam een reactie gaan geven tegen deze lichaamsvreemde stof.


Stel dat er geen stuifmeel meer zou zijn..? Dan loopt het niet goed af op deze aarde. Bloemen, planten en bomen zouden dan niet meer bevrucht kunnen worden. Dus groeit er geen fruit meer aan struiken en bomen, tarwe en mais geven geen korrels meer en er kunnen geen nieuwe zaden gevormd worden voor groentes en grassen. Dan valt ons plantaardig voedsel valt helemaal weg.
Hiernaast is stuifmeel ook belangrijk als voedsel voor verschillende insecten en vlinders. De eiwitrijke pollenkorrels zijn namelijk de bouwstenen voor het leven van deze dieren.
Dus stuifmeel is ontzettend belangrijk voor bomen, planten, dieren en de mens!
ee31da9788jpg

Wanneer je last hebt van hooikoorts probeer je zoveel mogelijk het stuifmeel te ontwijken. Dus dit betekent wat meer binnenblijven op dagen dat er een hoge concentratie van pollen in de lucht aanwezig is. Je wast je kleding wat vaker evenals je haar. De roosters in huis doe je dicht, je gebruikt je medicatie wat vaker en je zet vooral geen bloemen in huis. Aanpassingen die nou niet echt leuk zijn maar wel beter voor je lichaam. Ik spreek uit eigen ervaring want sinds een aantal jaar heb ik zelf (bijna jaarrond) last van hooikoortsklachten. In een eerder blog heb ik hier al eens over geschreven.


Door het leertraject voor mijn Proeve van Meesterschap genaamd Prikkelende Pollen, ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in stuifmeel versus allergieën en boeketten voor in huis. Als bloemist ligt dit namelijk heel dicht bij mij.
Ik ben tot de conclusie gekomen dat er echt nog mogelijkheden zijn om te genieten van mooie boeketten in huis zelfs wanneer je last van hooikoorts hebt. Deze pollenvrije creaties post ik regelmatig via Instagram en inmiddels ook via Facebook onder de naam @pollenvrij. En sinds deze maand is het ook mogelijk om via onze webshop het pollenvrij boeket van de maand te bestellen. Zodat ook jij kunt genieten van een leuk boeket in huis zonder te hoeven snotteren en niezen. Neem eens een kijkje op WWW.NATUURATELIERWESTLAND.NL/WEBSHOP


Mijn Proeve van Meesterschap vordert inmiddels gestaag. De verwachtte einddatum van maart is verschoven naar juni zodat ik wat meer tijd heb om alle informatie en onderzoeken goed uit te werken. Ik hou je op de hoogte! WWW.NATUURATELIERWESTLAND.NL/PROEVE-VAN-MEESTERSCHAP


16db64b1cajpg