Imkervereniging Westland

Landelijke open imkerijdagen

In het tweede weekend van juli vinden de Landelijke Open Imkerijdagen plaats. In het Westland organiseren enkele imkers op zaterdag 13 juli 2024, van 10:00-16:00 uur de Westlandse bijenroute.
Het is op deze dag mogelijk om een route langs deze Westlandse imkers te fietsen en op bezoek te gaan bij De Pluktuin in Naaldwijk, Natuurlijk Westland in Naaldwijk, De Vineyard in Monster en De Geitenberg in Naaldwijk.
Neem een kijkje bij de diverse bijenstanden, praat met imkers, kijk in een demonstratiekast (zoek de koningin) en koop eventueel een potje honing, bijenwaskaarsen en/of zalfjes op basis van was en propolis. Tevens is er bij De Pluktuin, de Vineyard en Natuurlijk Westland de mogelijkheid om een kopje koffie of thee te drinken.
Download de route hieronder.
Klik hier voor informatie over de Landelijke Open Imkerijdagen 
Maak hieronder alvast kennis met de deelnemende imkers. 

Bij Marieke

Locatie De Geitenberg Oleander Naaldwijk 
Bijen
Verkoop honing
Bijenwaskaarsen


Sinds 2018 heb ik enkele bijenvolken staan bij de kinderboerderij in De Opstal en op het St. Jorispad in Naaldwijk.

Eerst heb ik een Basiscursus Bijenhouden gedaan. Want, durf ik wel met bijen te werken? Hoe gaat het allemaal in zijn werk? Wat moet je als imker allemaal doen? Wat doen de bijen gedurende het jaar?
Na het afronden van de cursus kreeg ik van een bevriende imker een bijenvolk en kon ik dat wat ik geleerd had toe gaan passen. Maar, dan ben je er nog niet. Veel lezen over bijen en bijenhouden, een cursus Voortgezet Imkeren doen en ook bijeenkomsten en webinars van de bijenvereniging volgen om meer te leren en om bij te blijven.

En ik moet zeggen, al doende heb ik geleerd!
Het ritme van de bijen volgen en leren kennen en daar waar nodig als imker handelingen uitvoeren en de bijen begeleiden.

Tijdens de Open Imkerijdag is het mogelijk om te komen kijken bij de bijenkasten op De Geitenberg en ben ik aanwezig voor het beantwoorden van al je vragen.foto via Gerda Krouwel

Catharina en Lisette

Locatie De Vineyard
Vlotlaan 535 Monster
06-33027799 

Bijen
Verkoop honing
Top bar hive
Natuurlijke zalfjes met propolis en kruiden
Koffie en toilet 


De Pluktuin/het Natuur ATelier

Marja Grootenboer
Kleine Achterweg 28 Naaldwijk
06 42 321 321

Bijen
Verkoop honing.
Demonstratiekast
Uitleg bijenhouden
Kleine verkoop van bijenplanten en zaden
Koffie en toilet

Sinds 2011 heb ik een aantal bijenvolken staan op ons bedrijf de Pluktuin/ het Natuur Atelier. Het bijenhouden heb ik mogen leren van mijn leraar Piet vd Lugt. Mijn enthousiasme voor bijenhouden was zo groot dat ik hiernaast heel veel heb gelezen en geleerd.
Wat mij het meest verwonderd is de kracht van het bijenvolk, de eenheid en de natuur die zichzelf kan herstellen.
Hiernaast ben ik ook heel geïnteresseerd in solitaire bijen, hoe wonderlijk is het leven van een metselbij bijvoorbeeld.
Tijdens de Open Imkerij dag zijn een aantal imkers van Imkervereniging Westland in onze tuin aanwezig voor het beantwoorden van al je vragen. Via de observatiekast is het mogelijk om in een bijenvolk te kijken. 

Voorafgaand aan deze open dag organiseren wij vrijdagmiddag 12 juli een bijenlezing, opgeven kan hier: Bijenvertelling 12 juli 2024

foto via Natuurlijk Westland

Rijnsburgerweg 114 Naaldwijk
06-31949031/ 0174-725204 

Bijen
Korven
Winkel met verkoop van honing en producten met honing
Koffie met honingtaart en toilet